Η Έλενα Βότση σχεδιάζει για το Thyateira Union

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με τη διακεκριμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια και δημιουργό κοσμημάτων, Έλενα Βότση. Με στόχο την υποστήριξη δράσεων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και ειδικότερα την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα που αδυνατούν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες, επιστρατεύσαμε το ταλέντο της Έλενας Βότση για τη δημιουργία μιας αποκλειστικής συλλογής κοσμημάτων τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη σίτιση άπορων ηλικιωμένων.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα «Διεθνής Ένωση Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας» (γνωστή και ως «Thyateira Union») είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία της με τη διακεκριμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια και δημιουργό κοσμημάτων, Έλενα Βότση. Με στόχο την υποστήριξη δράσεων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και ειδικότερα την παροχή υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της τρίτης ηλικίας, ο Σύλλογος «Θυάτειρα» επιστράτευσε το ταλέντο της Έλενας Βότση για τη δημιουργία μιας αποκλειστικής συλλογής κοσμημάτων τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη σίτιση άπορων ηλικιωμένων.

Καλωσορίζουμε την καινούργια χρονιά με το πρώτο κόσμημα της συλλογής, το Γούρι 2023, το οποίο σχεδίασε αφιλοκερδώς η Έλενα Βότση, και το μήνυμά του: “αγάπη, υγεία, χαρά, τύχη, πίστη, ελπίδα” ας ηχήσει στις καρδιές όλων.

Μιλώντας για τη συνεργασία του Συλλόγου «Θυάτειρα» με την Έλενα Βότση, η Μαρία Τσίφτη, Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής του Thyateira Union, ανέφερε: «Επιδιώξαμε μία συνεργασία με την Έλενα Βότση όχι μόνο επειδή είναι μία γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων αλλά και επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο πάθος για προσφορά και δημιουργία. Τα κοινά μας project όμως δε σταματούν εδώ καθώς ήδη σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας capsule collection η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους μήνες από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Έλενας Βότση και το σύλλογο Θυάτειρα».

Από την πλευρά της η Έλενα Βότση δήλωσε: «Με χαρά αποδέχτηκα αυτή την πρόταση συνεργασίας, που στόχο έχει την προσφορά και την αλληλεγγύη, γιατί έτσι πιστεύω ότι μπορεί να έρθει αυτή η μικρή αλλαγή, που τόσο σημαντική είναι στη ζωή όλων μας».

Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας θα γίνει κατά τη διάρκεια του Pre-Christmas Brunch που διοργανώνει η «Διεθνής Ένωση Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας» στο εστιατόριο MFlavours του Athens Capital Hotel – MGallery Collection το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12μμ.

Το Pre-Christmas Brunch έχει και αυτό φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη διοργάνωση ενός Χριστουγεννιάτικου γεύματος αγάπης σε 150 τροφίμους γηροκομείων της Αττικής στο βραβευμένο εστιατόριο ΜΑΝΤΡΙ (βραβείο Καλύτερου Εστιατορίου της Ευρώπης για το έτος 2021) στην Άνω Γλυφάδα. 

Λίγα λόγια για την Έλενα Βότση

Η κα. Έλενα Βότση γεννήθηκε το 1964 στην Ύδρα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων.  

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατή Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο τον Δημήτρη Μυταρά. Παράλληλα έκανε μαθητεία στα μωσαϊκά κοντά στον Γιάννη Βαλαβανίδη. Κατά τη διάρκεια του πενταετούς κύκλου σπουδών της, είχε την τύχη να εργαστεί και να εμπνευστεί από ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον όπου οι πιο εξέχοντες Έλληνες ζωγράφοι και εικαστικοί δίδαξαν και δημιούργησαν τα αριστουργήματά τους. Μετά την αποφοίτησή της από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές της, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο Royal College of Art του Λονδίνου και στην τάξη του David Watkins, από όπου απέκτησε Master of Arts στο Κοσμήματα & Μέταλλο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο, κέρδισε μια δεύτερη υποτροφία από το Βασιλικό Κολλέγιο και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη, κερδίζοντας το Βραβείο Bakri Memorial.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ξεκίνησε τις συνεργασίες της στα πρώτα χρόνια των σπουδών της στο Royal College of Art, όταν επιλέχθηκε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει κοσμήματα για το fashion show του William Chan στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Οίκο Ζολώτα, ο σχεδιασμός του αναμνηστικού δώρου για τη Σύνοδο των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σχεδιασμός για το «Κλειδί» της Ύδρας. Η πρώτη της μεγάλη διεθνής συνεργασία έγινε όταν ο πρόεδρος του Ομίλου Gucci την επέλεξε προσωπικά και την προσκάλεσε στη Φλωρεντία, όπου εντάχθηκε στο δυναμικό του Ομίλου, σχεδιάζοντας κοσμήματα και αντικείμενα για τη διάσημη ιταλική εταιρία. Ακολούθησε η συνεργασία της με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Ύδρας, την Πινακοθήκη Γκίκα και το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Συνεργασίες που συνεχίζονται. Στην καριέρα της στο εξωτερικό προστέθηκε και η συνεργασία της με τον Ralph Lauren, για τον οποίο σχεδίασε κοσμήματα για τις εκθέσεις και τα καταστήματά του.

Τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021, είχε την τιμή να σχεδιάσει το Βραβείο Δημοκρατίας, που καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων και απονεμήθηκε στο φόρουμ Athens Democracy, που διοργάνωσαν οι συντάκτες των New York Times και της εφημερίδας «Καθημερινή». Το 2020, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, της ανέθεσαν τον σχεδιασμό του αναμνηστικού μεταλλίου 1821-2021 για την επέτειο των εορτασμών της 200ης επετείου της επανάστασης του 1821. Το 2021 για τον ίδιο σκοπό σχεδίασε το μετάλλιο για τον Δήμο Ύδρας. Ωστόσο, το ορόσημο στην καριέρα της ήταν ο επανασχεδιασμός του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με τη μπροστινή πλευρά του μεταλλίου να φέρει την υπογραφή της σχεδιάστριας για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ακολουθήσουν.  

ΒΡΑΒΕΙΑ

Το Βραβείο Bakri Memorial ήταν το πρώτο στην καριέρα της Έλενας Βότση και συνόδευσε την αποφοίτησή της στην πρώτη θέση από το Royal College of Art του Λονδίνου. Ακολούθησαν δύο πρώτα βραβεία “Couture” στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ και ένα πρώτο βραβείο InDesing. Για την προσφορά της στον πολιτισμό, έχει βραβευτεί από τον Δήμο Ύδρας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το έργο της έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στους 100 σημαντικότερους σχεδιαστές κοσμημάτων και πρωτοπόρους μοντέρνους σχεδιαστές.