Ζαχαρίας Πορταλάκης

Γενικός Γραμματέας

Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947 και είναι χορηγός  σημαντικών εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος για 12 συνεχή έτη και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Συμμετέχει επίσης στο Δοιηκητικό Συμβούλιο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών καθώς επίσης και στο Δοιηκητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γιάννης και Ζωής Σπυροπούλου ως Αντιπρόεδρος.

Σπούδασε με υποτροφία ΥΚΥ για 4 συνεχή έτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εξελέγη Χρηματιστής το 1981, δημιουργώντας το 1987 το Σύνδεσμο Ελλήνων Χρηματιστών όπου και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος. Το 1990 δημιούργησε την ομώνυμη χρηματιστηριακή εταιρία Ζ.Γ. Πορταλάκης Α.Ε.Π.Ε.Υ. στην οποία συμμετέχει ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Από το 1987 μέχρι και σήμερα δημιουργεί Συλλογή Έργων Τέχνης, αρχικά μεν με Έλληνες καλλιτέχνες, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Στη συνέχεια, η Συλλογή επεκτείνεται στους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς και εν συνεχεία σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς καλλιτέχνες.

Η αγάπη του για την Τέχνη μεγαλώνει με την προσωπική φιλία και επικοινωνία με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Καπράλος, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Θεόδωρος Στάμος και άλλοι.

Το 2014 δώρισε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τη συλλογή 65 Μεταβυζαντινών Εικόνων (από τον 15ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα). Η Δωρεά των Εικόνων στεγάζεται πλέον σε μόνιμη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Από το 2015  εκθέτει έργα της Συλλογής του με περιοδικές εκθέσεις κάθε χρόνο.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2019, του απονέμεται το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου για τη συνολική του προσφορά στη γενέτειρά του.